• Afhalen bestelling op afspraak
  • Gratis verzending in NL & BE vanaf €75,-
  • Shop (training) snacks van o.a. Kivo Petfood

Grensoverschrijdend gedrag

Gepubliceerd op 1 december 2022 om 08:10

Grensoverschrijdend gedrag is misschien wel het meest besproken onderwerp in 2022. 

'Grensoverschrijdend gedrag is een verzamelterm voor alle vormen van gedrag waarbij een persoon de grenzen van een andere persoon niet respecteert'.

 

Over grenzen heengaan 

Wij mensen kunnen onszelf aanleren om aan te geven wanneer onze grens bereikt is. Dit klinkt makkelijker dan dat het is en als we als mens al zo ver zijn dat we dit kunnen en durven, moet er door onze 'soortgenoten' ook nog naar worden geluisterd.


Als mensen al niet naar hun eigen grens-aangevende 'soortgenoten' luisteren, kun je wel nagaan hoe moeilijk het voor honden is om hun grens aan te geven. 

 

Subtiele signalen

Een hond geeft vaak eerst met subtiele signalen aan dat hij iets niet prettig vindt. Hiermee geeft hij al een grens aan. Omdat de signalen vaak zo subtiel zijn, kan het lastig zijn om de deze door de mens te zien en dan ook nog op de juiste manier te vertalen.

Er zijn steeds meer mensen die signalen gelukkig wel herkennen bij honden en hier op anticiperen. Helaas wordt er nog te vaak gedacht dat de emotie van de hond meevalt, mede doordat een signaal zo subtiel kan zijn. 

het is dus niet altijd bewust 'grensoverschrijdend gedrag' wel belangrijk om vanaf nu sterk rekening mee te houden. 

Aanraking

Je ziet het vaak terug bij aanraking van de hond. Ieder mens met hond herkent wel een situatie dat zijn hond terugdeinst of zijn ogen dichtdoet als je hem een aai wilt geven als beloning.


Daarnaast worden veel honden op straat door een vreemde aangestaard of zomaar 'betast'. Zelfs als een hond een bandana of hesje draagt waarop staat de hond te negeren, (omdat deze aan het trainen of aan het werk is) worden ze door wildvreemde mensen 'lastig gevallen'.

Honden geven aan als ze aanraking niet prettig vinden door o.a. te wijken met hun ogen, lijf of hun koppie.
'Helaas' doen de meeste honden ze dit zo subtiel en netjes dat hun grenzen niet goed worden gezien en dus ook niet worden gerespecteerd. 

Vraagje

De grote vraag aan alle mensen is (ook die zelf een hond hebben) 

Wil je alsjeblieft niet zomaar een hond een aai over zijn kop geven of überhaupt aanraken. Als je om wat voor reden ook de hond wel even aandacht wil geven, overleg dan altijd eerst met de mens van de hond om vervolgens het allerbelangrijkste te doen: 

Geef de hond een keuze om een aanraking te komen halen of niet en vraag aan de hond of je hem mag aanraken.

Neem dus afstand en laat de hond naar jou toe komen en doe dit in alle denkbare situaties. 
Als de hond al naar je toe komt, aai hem niet direct over zijn hoofd, dit zou je zelf ook niet fijn vinden ☺️

 

Grenzen bewaken

Als mens mag je altijd voor jouw hond opkomen en ervoor zorgen dat je zijn grenzen bewaakt. Je kunt drukke plaatsen vermijden, visite opleiden, zelf bewust zijn van je aanrakingen en mensen op straat vriendelijk maar duidelijk verzoeken geen contact te zoeken met jouw hond. ☺️


Vind je het moeilijk om de signalen van jouw hond te lezen of voor jouw hond op te komen? Wij staan altijd voor je klaar! Bezoek onze website  www.rebel-moon.nl of ga direct naar Coaching & Gedragsbegeleiding

 

-x- Moontje

 


Reactie plaatsen

Reacties

Yvonne Borsboom
10 maanden geleden

Prachtig geschreven, helemaal waar.